Три български традиционни сурово-сушени месни продукти получиха означението на ЕС за ХТСХ

Схемата за качество Храни с традиционно специфичен характер, по която България регистрира няколко продукта в Европейския регистър на Храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

България вече има регистрирани няколко Храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ) в Европейския регистър, като заявленията бяха подадени от Сдружението Традиционно сурово-сушени продукти, в което членуват 22 български преработвателни предприятия. Тази схема за качество утвърждава връзката със съхранените автентични традиции при производството на продукти или храна. Вписаните български Храни с традиционно специфичен характер/ХСТХ/ са:

„Филе Елена” е вписано с Регламент за изпълнение (ЕС) № 835/2014 на Комисията от 31 юли 2014г. ( L OВ, бр.230 от 01.08.2014г.). При “Филе Елена”, за да се подчертае традиционният характер, е поставен акцент върху непроменения състав на рецептурата; методите, използвани в процеса на производство (на осоляване, пресоване, сушене и полагане на подправъчната смес) и традиционния вкус. „Филе Елена“ е сурово-сушен месен деликатес от свинско филе. Произходът на наименованието идва от гр. Елена — град в Северна България, в полите на гористия Еленски Балкан. Вкусът на продукта е характерен, приятен, умерено солен. Мирисът, както и вкусът на „Филе Елена“ се дължат на комплекса от грижливо подбрана и обработена суровина, специфични условия на сушене и пресоване, сполучлив избор на подправки. В това отношение голяма роля играе подправката чубрица, придаваща свойствен и специфичен вкус на продукта и зеленикав цвят на повърхността му, неприсъщ за други месни сурово-сушени деликатеси от същата група.

„Луканка Панагюрска”,  е вписана с Регламент за изпълнение (ЕС) № 837/2014 на Комисията от 31 юли 2014г.( L OВ. бр.230 от 01.08.2014г.) При “Луканка Панагюрска” се подчертават специфичните характеристики като: отличителният външен вид, сплеснатата форма на отделните парчета, която се придобива вследствие на пресоването, характерният аромат и вкус и специфичната разрезна повърхност. „Луканка Панагюрска” е пресован сурово-сушен месен продукт от раздробено прясно говеждо и свинско месо, спомагателни материали и натурални подправки, напълнен в естествени или изкуствени обвивки, плътно прилепнали към пълнежната маса. Спецификата на вкусовата характеристика се дължи на вложените подбрани и сортирани по вид и качество месни суровини и натурални подправки (черен или бял пипер, кимион).

„РОЛЕ ТРАПЕЗИЦА”,  е вписано с Регламент за изпълнение (ЕС) № 941/2014 на Комисията от 3 септември 2014г.( L OВ. бр.264 от 04.09.2014г.). При “Роле Трапезица” се изтъква специфичният характер, който се дължи на свойствени за продукта характеристики: крехкост, сочност, подчертава се, че самият свинският врат, от който се добива е от висококачествено месо, мраморирано с тлъстини. Наименованието на този уникален български продукт “Роле Трапезица” произхожда етимологично от историческия хълм „Трапезица” в древната българска столица – Велико Търново. “Роле Трапезица” е пресован сурово-сушен месен продукт, приготвен от пресен свински врат и смес от сол и натурални подправки (черен или бял пипер и чесън), напълнен в сляпо черво от едри преживни животни или колаген и мрежичка, оформен с превръзки от канап. Специфичността се дължи на свойствени за продукта характеристики – мекост и сочност на месото, изключителен вкус и мирис.