Мероприятия

На 14.12.2015 . в МЗХ Сдружението представи пред медиите защитените месни продукти като Храна с традиционно специфичен характер /ХТСХ/.

„България заема осмо място в Европейския съюз по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на продукти и вина със защитени наименования в МЗХ. „Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования, като 6 от тях са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на спиртни напитки“, поясни министър Танева.

През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен през 2015 г. и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер. Министър Танева съобщи, че са подадени още две заявления за регистрация на „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“. Тя посочи, че в лицето на Министерството и неговите експерти, производителите имат пълна подкрепа и съдействие, за да могат още традиционни български храни със съответните характеристики да бъдат вписани в регистрите. Това ще позволи на производителите да участват в различни промоционални програми, така че да разширят пазарния си дял.“

От своя страна г-н Маджаров – председател на СТССМП от името на производителите благодари за добрия синхрон в съвместната работа с МЗХ и по-специално на експертите от ДДПСК. „Трябва да възродим традициите, защото именно с тях българските месни продукти могат да се наложат на чуждите пазари. Признаването на защитени наименования ще бъде една стъпка към увеличаване на доверието към родните продукти и шанс за тяхното приемане в еврозоната.“

ЧЕТИРИТЕ ПРОДУКТА ПОЛУЧИЛИ ОЗНАЧЕНИЕТО НА ЕС ХТСХ:

ФИЛЕ ЕЛЕНАЛУКАНКА
ПАНАГЮРСКА
РОЛЕ
ТРАПЕЗИЦА
КАЙСЕРОВАН ВРАТ
ТРАКИЯ

Мероприятието се проведе съвместно с изба Каменки, Бълкарска асоциация на износителите на вино и розовото масло със защитени наименования.


На 13-14.06.2013 г. в София се проведе семинар “Иновации в земеделието и защитени наименования“, организиран от МЗХ съвместно с област Тоскана – Италия. Г-н Христозов от фирма „Храни Жика“ ЕООД представи Сдружението с презентация и продукти.


На 19.05.2013 г. в Пловдив г-н Маджаров представи Сдружението при обсъждане на Общата селскостопанска политика.


Участие в изложения:

  • 2013, 2014 и 2015 г. Месомания
  • 2014 и 2015 г. ФУДТЕХ
  • IFFA – ГЕРМАНИЯ

От 6 до 14 май  2010 във Франкфурт, Германия се проведе  международното изложение IFFA.

В рамките на изложението бяха организирани няколко международни конкурса за качество на месните продукти.
Конкурсите се организират от Германския съюз на месарите.
Провеждането на тези конкурси е с дългогодишна традиция.
Участваха голям брой фирми както от Германия, така и от чужбина, тъй като спечелените награди и сертификати са всепризнати за качеството на спечелилите ги продукти.

Фирма „Ников- Иван Ников” от Сливен получи 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал на този конкурс. Със златни медали бяха отличени Говежда пастърма, филе „Елена” и Търновски суджук.


Участие организираните от АМБ градинско парти-барбекю “Тайната на българския вкус”.


2011, 2012 и 2013 година Сдружението участва със самостоятелна презентация под мотото: «Избери традицията – гарант за качество» на специален щанд с традиционни продукти.


Работа с медии:

Всички по-важни срещи и участия на СТССМП бяха публикувани в специализираното издание на АМБ „БЮЛЕТИН ЗА МЕСОТО”
В СПИСАНИЕ „МЕСО И МЕСНИ ПРОДУКТИ” беше  отпечатана статия
За различни радиа и телевизии бяха дадени няколко интервюта от председателя на Сдружението