Сдружение “ТРАДИЦИОННИ СУРОВО-СУШЕНИ МЕСНИ ПРОДУКТИ” е учредедно през 2009 г. 34 фирми от цялата страна се обединиха, за да съхранят и продължат българската традиция в производството на месни деликатеси – част от културната ни идентичност.
Сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти” има за цел да защити пред ЕК спецификата, технологията на производство и наименованията на традиционние български месни продукти като национална интелектуална собственост.
Приоритет в работата на сдружение “Традиционни сурово-сушени месни продукти” са:
– гарантиране на вкуса и качествата, познати на поколения българи, чрез ясно регламентирани и контролирани показатели на продуктите;
– участие в промоционални програми, които да популяризират продуктите на българския, европейски и световен пазар;
– повишаване на квалификацията на работниците и специалистите в месната индустрия;
– подпомагане на научните изследвания в областта на сурово-сушените месни продукти.
Цялостната дейност на СТССМП се ръководи от няколко основни принципа:
- отговорност на всеки член на сдружението е да спазва заявленията-спецификации на декларираните ХТСХ;
- грижа за името и авторитета на сдружението;
- защита на законовите интереси на членовете;
- съдействие за внедряване на европейските изисквания за ХТСХ;
- подпомагане процеса на управление на качеството и безопасността на храните, спазвайки нормативните актове на ЕС;
- обучение на кадрите;
- подпомагане маркетинговата, международната и експортната дейност на фирмите;
- участие в промоционални програми;
- популяризиране на продуктите сред потребителите – чрез реклама, дегустации и участия в изложения.